SUGINOHARYU 


Vår jujutsustil har utvecklats av Magnus Cederblad och bär namnet Suginoharyu. Suginoharyu är en fundamental kampkonst. Det är fråga om ett modernt självförsvarssystem som på ett harmoniskt sätt smälter samman de två grundkraven: effektivitet - att den skall fungera bra - och estetik - att den skall se bra ut och ha en konsekvent utformning. Just dessa två grundelement utgör basen i stilen.

I vissa stilar finner vi rörelser som inte motsvarar våra förväntningar och som inte längre är ändamålsenliga under dagens förhållanden. Suginoharyu är till skillnad från dessa utformad för att kunna sättas in i olika realistiska sammanhang. Det är en ung stil där vi ser variation och nya influenser som positiva inslag i den enskilda individens personliga utveckling.

Jujutsu kan ses som ett språk - inte statiskt men ack så dynamiskt. Det är nyfikenheten att lära och utvecklas som är nyckeln till utökad kunskap inom Suginoharyu. Systemet är uppdelat i två delar - en del som innehåller kyu- och dan-grader för vuxna dvs. alla äldre än 14 år, och en del speciellt anpassad för barn och ungdom upp till 14 år (mon-system). Jujutsuträningen är mycket allsidig och har ett stort och varierat teknikutbud. Var och en kan därför hitta en egen jujutsustil som passar just honom eller henne. Det spelar alltså ingen roll om du är lång eller kort, tung eller lätt, stark eller svag. Det är framför allt detta som gör jujutsu till en så fantastisk form av motion.