Magnus Cederblad firade Victory parade i St. Petersburg 2015.

 

Björn: Hej Magnus och roligt att du tar dig tid för en intervju. Jag hörde att du nyligen var i Ryssland. Vad gjorde du där?

Magnus: Den 9 maj 2015 var det på dagen exakt 70 år sedan som andra världskriget slutade och Ryssland som deltog i kriget ville minnas denna dag och hade bjudit in en mängd nationer för att deltaga i festligheterna. För Europa slutade kriget den 8:de maj och pga tidsskillnaden mellan Europa och Ryssland så firar Ryssarna den 9 maj. 

victory day
Björn: Jag hörde att Sveriges ambassadör skulle åka till de festligheter som anordnades, hade du också fått en inbjudan till Ryssland?

Magnus: Nej det hade jag inte, men då jag jobbat i Ryssland bland annat som livvakt då Sovjetunionen föll (slutet av 1980-talet och början av 1990-talet) och att jag läst mycket om de hemskheter som utspelades både av naziregimen i Tyskland samt av kommunistregimen i Sovjetunionen så kändes det bra att vara med och fira att denna epok i historien är över.

Vi får verkligen hoppas att dessa grymheter som båda dessa regimer (kommunisterna i Sovjetunionen och naziregimen i Tyskland) gjorde mot mänskligheten är ett avslutat kapitel och att vi människor lär av historien och inte upprepar samma misstag igen.

Björn: När åkte du för första gången till Sovjetunionen?
Magnus: Första gången jag kom in i Sovjetunionen var med judon. Vi var en grupp judokas från SPIF som tävlade och tränade med ryssar vilket var oerhört givande. Ryssarna är hårda fighters. När vi var där så tränade vi även sambo som skulle kunna beskrivas som Rysk-jujutsu där den ena delen är inriktad på självförsvar förenklat uttryckt och den andra delen påminner tekniskt om den olympiska judon med några skillnader beträffande regelverket.

Sambon och judon var mer lika tidigare än idag då tävlingsjudon genomgått ganska omfattande regeländringar i systemet.

När Sovjetunionen några år senare föll (början av 1990-talet) så arbetade jag som livvakt åt bland annat, Carl XVI Gustav, svenska kungen. Då blev jag skickad med en delegation från Svensk gruv- och mineralindustri till St Petersburg. Jag var i Ryssland under perioder och lärde mig även att prata lite Ryska för med Engelska språket kom jag inte långt i konversationer med Ryssar på den tiden.

Björn: Hur var det i St Petersburg på den tiden när du var där? Fanns det mat i butikerna och hur kände sig det Ryska folket när järnridån rivits ner?

Magnus: Det var generellt fattigt medan det fanns en klick människor som hade obegränsat med tillgångar och kunde köpa det som de tycktes behöva. Jag kommer tydligt ihåg under den perioden då jag tränade i Sovjetunionen att vi hade fickorna fulla av rubel när vi växlade pengar medan diskarna var tomma i affärerna framför allt i de mindre städerna.

Björn: Jag har fått känslan av att det var vilda västern där borta när ridån föll. Hur skulle du beskriva situationen i St Petersburg på den tiden?

Magnus: Den så kallade demokratiseringsperioden gav många inslag av ”vilda västern” beteende. Detta gav sig uttryck i laglöshet där den starke lät sin vapenarsenal och galenskap styra de människor som var svagare efter behag.

Jag har aldrig tidigare eller för den delen senare i livet bevittnat grövre våld en det jag bevittnade i St Petersburg. Det är särskilt två händelser som verkligen etsats sig fast i minnet när jag var livvakt i Ryssland. Det första var när jag öppnade en dörr och fick ögonkontakt med en man som skar upp magen på en en annan man. Mannen kämpade för sitt liv och försökte hindra tarmarna från att falla ut på golvet. Det var ren galenskap, Björn, fullständigt vidrigt. Den andra händelsen var då en äldre man sköt en kula genom huvudet på en ungkvinna som jag försökte rädda. Jag glömmer aldrig hennes kalla läppar och stirrande blick. När första polisbilen som anlände till platsen hade stannat så klev en ung poliskonstapel ut ur bilen och när han fick se kvinnan så spydde han rakt ut.

Björn: Nu har det gått ca 25 år sedan ridån föll. Hur kändes det att komma tillbaka till St Petersburg och har staden förändrats sedan du var där?

Magnus: Det betydde oerhört mycket för mig att få återvända och se vilken positiv utveckling som skett i St Petersburg och dessutom göra det tillsammans med min familj.
victory day
Björn: Nu var du där för att fira Victory day (70år sedan andra världskriget tog slut). Hur var dagen upplagd?

Magnus: Paraden börjar sedvanligt klockan 10.00 och avslutades med fyrverkerier som sköts upp från Peter-Paul fästningen över floden Neva på kvällen. Däremellan så marscherade folket tillsammans med veteranerna längs Nevski Prospect som är en känd huvudgata i staden för att hedra alla stupade ryssar och familjemedlemmar som gav sitt liv för freden i Europa.

70 års jubileet av segerdagen bjöd självklart på den traditionella paraden framför Eremitaget med hurra rop i sedvanlig anda. Det som var nytt denna gång var att den baltiska flottan låg för ankar för beskådning av allmänheten.


Björn: Jag fick lära mig i skolan att andra världskriget avslutades när USA gav sig in i kriget på de allierades sida och vi fick lära oss fakta omkring dagen-D med mera. Har Ryssarna samma bild av hur andra världskriget avslutades?

Magnus: Nej, de har inte samma bild som vi fick förmedlad i skolan. För Ryssarna var detta ett tragiskt krig på många sätt. Det var ca 20- 25 miljoner ryssar som dödades under andra världskriget vilket var ca 20% av Rysslands befolkning. Det var många som fick sätta livet till i konfrontation med nazitrupperna men det var även många som dog på grund av kommunistledningens utrensning bland folket under samma tidpunkt. Som all annan historiebeskrivning så tonar eliten ner vissa händelser som de inte vill att folket skall känna till. Idag känner vi till en mängd detaljer som hände i Rysslands ”Gulag”läger på samma sätt som vi känner till koncentrationslägren i Tyskland. Det har även funnits koncentrationsläger i USA eller Interneringsläger som man har valt att kalla dem. Det är oklart om det de facto är någon skillnad mellan dem. 

Det finns knappt någon ryss som inte har någon släkting eller annan anhörig som fick sätta livet till under andra världskriget. Men som alltid så är det vinnaren som skriver historien och på samma sätt som vi får lära oss en vinkling av vad som utspelade sig under andra världskriget så får ryssarna lära sig en annan vinkling.

Ryssarnas bild av andra världskriget är att det var röda armen som åsamkade de största skadorna på den Tyska krigsmakten och befriade Europa givetvis tillsammans med de andra länderna som också slogs för frihet i Europa.

victory day
Björn: Stort tack för att du tog dig tid för en intervju Magnus. Är det någonting mer som du vill förmedla från dina upplevelser kring Victory day i St Petersburg?
Magnus: För de människor som gillar kultur, historia, kost och kanske en guidad båttripp genom staden, kommer St Petersburg att ge dem en helt underbar upplevelse. Eremitaget som jag besökt vid ett flertal gånger slutar aldrig att imponera. För de som gillar militärparader så kommer de att befinna sig i himmelriket. Under paraderna så får betraktaren även en historielektion då det visas upp äldre uniformer och fordon fram till dagens moderna utrustning.


1) En rysk ubåt B-227 Vyborg i floden Neva.
2) Magnus visar sin respekt för en väldekorerad veteran.
3) Magnus visar sin respekt för två väldekorerade veteraner.