Nybörjarträning 

Hur går en nybörjarträning till?

Hos Stockholms judo och jujutsu dojo har du möjlighet att träna två gånger i veckan. Grundträningen är upplagd på så sätt att alla skall kunna vara med och göra framsteg även om fysiken inte är på topp för tillfället. Vi övar grunder omsorgsfullt så om du missar ett träningspass så går det lätt att hämta tillbaka kunskapen näst kommande träningspass.

Ett vanligt träningspass börjar med en kort stund av zazen (zen meditation) där vi försöker frigöra de tankar som snurrar runt i huvudet efter en lång arbetsdag och göra oss redo för att vi nu skall börja träna. Efter några minuters meditation så följer en rejäl uppvärmning där vi mjukar upp muskler och leder samt börjar öva in olika grundövningar så som steg förflyttningar, greppteknik, slag, sparkar samt olika gymnastikövningar samt fall teknik.

Att kunna falla på ett bra sätt är oerhört viktigt för att vi skall kunna träna kast och svep med varandra längre fram på terminen utan att slå oss.

Efter uppvärmningen så brukar vi lägga fokus på jigo waza (självförsvarstekniker) som är grunden i jujutsun. Inom andra kampsport stilar exempelvis Karate så övar de kata som är förbestämda rörelsemönster och inom jujutsun så övar vi på jigo waza- förbestämda attacker med försvar. Genom att öva självförsvarstekniker bygger vi på vårt självförtroende samt vår ”verktygslåda” av tekniker som även kommer till användning i andra delar av jujutsun längre fram. Kast, svep, fasthållningar samt slag och sparkar ingår i jujutsu och övas både i realistiska sammanhang samt som enskilda övningar, exempelvis på mitsar och pads (kuddar som vi använder för att slå och sparka med full kraft utan att göra illa varandra).

Ett annat moment som vi övar mycket på med nybörjare är newaza randori (mattbrottning). Inom Newaza finns en oerhört utvecklad bas med tekniker som nybörjare lätt kan lära sig samt att risken för skador är minimal. När gruppen har lärt sig att falla på ett bra sätt så väver vi även in stående kast samt kast randori (stående brottning).

Efter en termin så är det dags för gradering där varje elev för visa upp de tekniker som ingår till den första graderingen- Gultbälte.

Efter en terminsträning är det dags att ta steget upp till fortsättningsgruppen där vi över mycket newaza randori samt stående randori (detta är judo) samt slag och spark randori (kumite). På varje träningspass så tränar vi även några jigo waza tekniker för att öva på mer avancerade jujutsu tekniker som vi sedan kan använda inom fighting med mera.

Nybörjarträningen för vuxna hos Stockholms judo och jujutsu dojo är på måndagar och onsdagar mellan klockan 18.30-19.30. 

OBS Vi tränar både judo och jujutsu i vår klubb då jujutsu är grunden till judo. 

Även om tävlingsreglerna i judo och jujutsu är olika och stilarna skiljer sig marginellt åt, så har vi många elever som tränar båda stilarna men fokuserar på den ena disciplinen eller den andra vid gradering eller tävling. 

Oavsett om du är intresserad av judo eller jujutsu så är du varmt välkommen till Stockholms Judo och Jujutsu dojo.